Trendisairauksien jalanjäljissä

Viimeisen helmikuun päivityksen jälkeen paljastui, että metabolinen jumi ei ollutkaan kokonaan ihmeellisen painonnousun ja väsymyksen aiheuttaja. Vaikken välttämättä haluaisi niin jostain syystä päädyn aina seuraamaan trendejä eikä poikkeus ole sairauksissakaan. Kerron seuraavaksi oman ”sairas”kertomukseni ja muutenkin näistä viime kuukausista, jolloin olen pääasiassa yrittänyt tervehtyä ja nauttia elämästä.

Helmikuun postauksen, lääkärin vaihdon sekä taas useiden veripullojen jälkeen kävi ilmi, että rautavarastoni ovat käytännössä tyhjät(20, viitearvot 5-100) ja aiemmin otetut koholla olleet kilpirauhasarvot olivatkin pompanneet yli viiterajojen (4,3, viitearvot 0,4-3,7). Uusi lääkärini epäili, että rautavarastojen vähyys voisi vaikuttaa myös kilpirauhaseen, mikä taas selittäisi kilpirauhasen vajaatoiminnan oireita (väsymys, masennus, painonnousu ja mahdottomuus pudottaa painoa). Koska kilpirauhasen vajaatoiminta on hyvin hankala sairaus ja jokainen kokee sen yksilöllisesti eikä arvotkaan aina kerro kaikkea niin emme suoraan uskoneet, että se voisi olla vajaatoimintaa. Päätimme kokeilla kahden kuukauden rautatankkausta, jonka jälkeen sitten otettiin uudet rautavarasto- ja kilpirauhasarvot.

Ruokaa välillä ulkona syöden, mutta myös kotona pääsääntöisesti vegaanisesti kokaten.

Tuloksista selvisi, että  rautavarastot alkoivat täyttyä, muttei ne vieläkään olleet huippulukemissa (40). Myös kilpirauhasen vajaatoiminnan selkein mittari(S-TSH, tyreotropiini) oli lähtenyt laskuun (3,6). Päätetiin kuitenkin kokeilla kilpirauhaskääkitystä ja sen vaikutusta, koska oireet eivät olleet kadonneet. Kuukauden tyroksiinilääkityksen jälkeen S-TSH oli pudonnut 2,7 ja rautavarastot olivat 50.

Seuraavat kokeet ovat elokuun alussa ja todella toivon, että arvot on paremmat, mutta että oireet ovat suurimmalta osin tiessään. Vireystilani on parempi ja uskon, että muutkin oireet helpottavat ajan myötä. 🙂

Suurin ja ehkä typerin ahdistuksen aiheuttaja tällä hetkellä on kroppani, se miltä se tuntuu ja se miltä se näyttää. Huolimatta alkuvuoden hyvästä startista, paino nousi ja jouduin viikottain ostamaan uusia vaatteita, joihin mahtua. Vuodessa painoa on tullut lisää 10 kg ja se näkyy sekä tuntuu. Aion vuodattaa seuraavaan postaukseen enemmän kehokuvastani ja siitä, miten se on muuttunut vuosien saatossa. Kaikissa jutuissa on se hopeareunus ja tämäkin ”sairaus” on saanut asioita perspektiiviin ja tajuamaan monia juttuja, joita ei aiemmin edes miettinyt.

”Uuden” kropan kanssa on rehkitty salilla ja vaikka se tuntuukin vieraalta ja ahdistavalta, olen reissuilla malttanut myös paistatella bikineissä.

Shortly in English. We found out I’m likely suffering from hypothyroidism and low iron storage which both are very trendy conditions nowadays. Yay for that! Gonna fix myself and while doing that trying to get back in shape – at least not get any other shape than this. Next post will be about body image.

Leave A Reply

* All fields are required

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.